Roland VAD 504 + Superior Drummer 3

Moj novi elektronac: Roland VAD 504 sa zvukovima iz VST-a Superior Drummer 3

Već i ptice na grani znaju da sam početkom ožujka nabavio THE ULTIMATE elektronac i prateću opremu. Konkretno, radi se o:

  • Roland VAD 504 kompletu elektronskih bubnjeva
  • VST programu Superior Drummer 3
  • Pearl Throne Thumper “tresilici” bubnjarske stolice
  • Subwoofer Adam SUB8

Bio mi je san da doma imam mali studio za snimanje bubnjeva u profi-kvaliteti. A od ovoga ne može puno bolje.

VAD

Roland VAD 504

Odlučio sam sastaviti poduži članak namijenjen bubnjarima koji razmatraju ovu opciju, ali osjećaju nesigurnost ili skepsu vezano uz određene aspekte. Želio bih razriješiti nedoumice ljudima i olakšati im odluku. Pri dnu ovog članka je i jedan na-brzinu sklepani video koji prikazuje kako čitava stvar funkcionira. Pa – kome se ne da čitati, hop dolje i poslušajte/ pogledajte 🤗

Roland VAD 504

Općenite informacije

Elektronski bubnjevi su odavna postali popularan izbor među glazbenicima i producentima zbog svoje fleksibilnosti, mogućnosti prilagodbe zvuka i jednostavnosti upotrebe. Među mnogim vrhunskim markama elektronskih bubnjeva, Roland je poznat po svom inovativnom pristupu i visokokvalitetnim proizvodima. “Perjanica” tvrtke je komplet Roland VAD504 razvijen prije nekoliko godina. Ovo dio Rolandove V-Drums Acoustic Design serije. U ovom članku ćemo se detaljnije upoznati s ovim modelom bubnjeva i istražiti njegove značajke, performanse i prednosti.

Roland VAD 504 je kompletni set elektronskih bubnjeva koji pruža izvanredno iskustvo sviranja akustičnih bubnjeva, ali s prednostima najmodernije tehnologije. Set dolazi s 4 elementa, 3 činele (uključujući hi-hat), kao i s visokokvalitetnim hardverom, što ga čini potpunim rješenjem za bubnjare koji traže vrhunsku kvalitetu zvuka i performansi.

Jedna od ključnih značajki Roland VAD 504 je njegov revolucionarni dizajn. Bubnjevi iz V-Drums Acoustic Design serije su poznati po svom autentičnom izgledu i osjećaju akustičnih bubnjeva, što ih čini atraktivnim za bubnjare koji traže doživljaj sviranja na tradicionalnim bubnjevima, ali s prednostima “elektronca”. Bubnjevi su izrađeni od visokokvalitetnih materijala, a sastoje se od “klasičnih” drvenih školjki, što im daje izuzetnu izdržljivost i autentičan izgled. Također su dostupni u nekoliko različitih završnih obrada, što omogućava bubnjarima da odaberu onu koja najbolje odgovara njihovom stilu i estetici.

Dio VAD 504 kompleta je modul TD-27, koji dolazi s novom Prismatic Sound Modeling tehnologijom koja pruža kvalitetnu reprodukciju zvuka akustičnih bubnjeva. Prismatic Sound Modeling koristi napredne algoritme za generiranje bogatih, kompleksnih i realističnih zvukova bubnjeva, uključujući različite vrste udaraca, otvaranje i zatvaranje činela, te različite načine sviranja hi-hata. Ova tehnologija omogućava bubnjarima širok raspon zvukova koji se mogu prilagoditi njihovim preferencijama i glazbenim stilovima. Set dolazi s 1000+ zvukova bubnjeva.

Subjektivno mišljenje

Ako želiš kvalitetne višezonske pad-ove (bez muke oko uradi-sam sastavljanja bubnjeva), uključujući i modul koji je u mogućnosti signale udaraca vjerno prenositi dalje – gdje je pritom tvoj izbor da li ćeš koristiti zvukove iz modula ili iz VST programa – treba izdvojiti jako puno novaca. Ali se DEFINITIVNO isplati. Distributer Rolanda za Hrvatsku je Music Centar, a cijenu ovog kompleta možete provjeriti na njihovim stranicama.

Ono što je meni već preko 10 godina (od mojeg prvog iskustva sa VST-jem Addictive Drums) ne-shvat-lji-vo jest činjenica da praktički svaki VST, kojeg se na tržištu može kupiti za prihvatljivi iznos (€200 – €400), zvuči neuporedivo realnije i bliže stvarnom/akustičnom bubnju, nego što je slučaj i kod najnaprednijih i najskupljih modula. Eto, sada posjedujem TD-27, pa mogu posvjedočiti iz prve ruke o ovome. Premda Roland u svojem modulu TD-27 nudi bezbroj mogućnosti; ide se u detalje poput promjene zvuka nakon mijenjanja debljine i vrste koža na elementima, do mijenjanja veličine i debljine činela, što također utječe na zvuk. I sve je to super i sve je to pohvalno. Ali ništa od svega toga ne može se mjeriti s autentičnošću zvukova iz Addictive Drums, a posebice ne sa Superior Drummerom.

No, svega sam ovoga bio svjestan i prije investiranja u ovu klasu instrumenta. I prije nego sam ga kupio, znao sam da neću koristiti soundove iz modula, već iz VST programa. Modul je tu da vjerno prenosi signal s brojnih trigera/ zona elemenata iz kompleta VAD 504.

Superior Drummer 3

Općenite informacije

Superior Drummer 3 je jedan od najnaprednijih bubnjarskih kompjutorskih programa za virtualne instrumente na tržištu. S brojnim uključenih kompletima bubnjeva, različitim mikrofonskim postavkama i efektima, nudi upravo nevjerojatan nivo prilagodbe i kvalitete zvuka.

Kombinacija realističnih sampleova bubnjeva i intuitivnog korisničkog sučelja čini ga iznimno popularnim izborom među profesionalnim glazbenicima i producentima. Program omogućuje precizni mix bubnjeva i činela, mijenjanje tonova, udaraca i glasnoća, kao i kompleksno usklađivanje mikrofona i postavki prostora.

Također, podržava i mogućnost korištenja i editiranja stvarnih audio snimaka bubnjeva za još veću autentičnost zvuka.

Superior Drummer 3 je moćan alat za stvaranje realističnih bubnjarskih snimaka u studijskom okruženju.

superior drummer 3

Komplet Yamaha Beech Custom – jedan od sedam različitih kompleta iz SD3 Core knjižnice zvukova

Subjektivno mišljenje

Ovo je najbolji program ikad, barem meni. 😁 Njegovo sučelje ima četiri glavna elementa:

  • Drums: odabir elemenata i presetova kompleta, ponuđenih u knjižnici zvukova koja se trenutno koristi
  • Grooves: knjižnica MIDI ritmova koje dobiješ s programom. Ima ih svakakvih – od Pop-Rock-Country, preko Bluesa, Funka i Jazza, do Latin i Metal ritmova.
  • Mixer: virtualni mixer s 32 kanala
  • Tracker: sekcija u koju se može uploadati bilo koji wav ili mp3 audio snimak bubnjeva – snimljenih zasebno po elementima ili zajedno. Potom se može postojeća snimka “umiksati” s odabranim zvukovima SD3 adekvatnih elemenata, ili odabrati da se čuju samo zvukovi iz Superior Drummera, a da se od audio snimke koristi samo intenzitet i raspored udaraca po različitim elementima bubnja.

Tracker

Izdvajam Tracker kao alat koji mi je posebno drag za korištenje u Superior Drummeru. Namijenjen je za učitavanje .mp3 ili .wav audio zapisa bubnja, koji se zatim transformiraju u MIDI. Zatim se učitana snimka može miksati sa SD3 zvukovima ili, pak, potpuno zamijeniti visokokvalitetnim sampleovima iz Superior Drummera. Evo nekoliko primjera:

Superior Drummer 3 TRACKER demo

Mogućnosti u Superior Drummeru je bezbroj. Spomenimo samo da se svaki od odabranih elemenata (npr. Black Beauty snare prikazan na slici iznad) može kombinirati s dodatnim elementom (ili više njih), zasebno po zonama snare pad-a (obruč, centar, van centra, sidestick, rimshot), kako bi se izradili unikatni zvukovi elemenata, koji u potpunosti odgovaraju vašem ukusu i stilu. Primjerice, ispod vidimo tzv. “stackove” za centar doboša i – zasebno – za rimshot. Za centar sam za ovu namjenu odabrao mix dva različita zvuka, a za rimshot 3.

Treba li napominjati da se može zasebno birati koliko se svaki od elemenata stacka čuje u miksu dva ili više zvuka? 👍👍👍

Ali, najjači forte Superior Drummera je kvaliteta i autentičnost zvukova. To zvuči ne-stvar-no. Svaki bubnjar ima istu reakciju kad ovo isproba: čvalje do poda, što bi rekao naš narod 😁

Pearl Throne Thumper

Ovo čudo sam naručio u isto vrijeme kad mi je došao i Roland VAD 504. Čitao sam mnogo o ovome, ali nikad nisam imao priliku isprobati. Međutim, potpuno mi je ispunilo očekivanja, upravo onako kako sam i mislio da hoće.

pearl throne thumper

Pearl Throne Thumper – “tresilica” bubnjarske stolice

Pearl Throne Thumper je komplet kojeg čine pojačalo i transduktor, s pripadajućim kablovima. Ovaj dio zdesna na slici iznad vrlo se jednostavno pričvrsti na bubnjarsku stolicu i potom poveže kablovima s pripadajućim pojačalom (slijeva na slici iznad). U pojačalo također ide kabel (klasični “gitarski” jack) koji vodi iz modula ili – u mom slučaju – iz eksterne zvučne kartice. Taj kabel prenosi signal u pojačalo. Na pojačalu postoje dva potenciometra: prvi je za jačinu (volume), a drugi za frekvenciju na kojoj korisnik želi da mu ovo čudo radi.

Ideja Throne Thumpera je da vibracijom na bubnjarsku stolicu prenosi niske frekvencije s akustičnog ili elektronskog elementa koji proizvodi te niske frekvencije. Uobičajeno, to su bas bubanj, floor tom i tomovi.

Osjećaj za vrijeme korištenja ove naprave – ukoliko sviraš “elektronac” – je doista kao da sviraš akustični bubanj. Vulgarno rečeno: kako batićem bas pedale udariš bas bubanj, stolica ti zavibrira guzicu – jačinom koju sam odrediš 🤗 Obzirom da kod sviranja elektronskih bubnjeva nema protoka zraka i osjećaja koje akustični bubnjevi proizvode baš uslijed tog fenomena, ovo UVELIKE pomaže u emulaciji sviranja akustičnih bubnjeva.

A kada se Throne Thumper koristi za svirku akustičnog bubnja, on pomaže u “osjećanju” bas bubnja za vrijeme svirke. Brojni bubnjari – među koje spadam i ja – uvijek u monitorima traže više bas bubnja. To je nekako “baza” cijelog kompleta. Nema mi ništa gore nego kad ne osjećam i ne čujem bas bubanj za vrijeme svirke. E, za to je Throne Thumper idealan.

Roland VAD 504 – Moj novi video

Na brzinu sam sklepao ovaj video ispod, koristeći pritom GoPro (za snimanje sviranja) i screenshot program Snagit (za snimanje ekrana Superior Drummera). Naime, dok se koristi, Superior Drummer 3 vizualno prikazuje udarce u pojedine elemente kompleta.

Uvijek se izvrsno zabavim svirajući ovaj komplet s ovim VST programom 🤗

VAD 504 with Superior Drummer 3

Zahvale

Koristim priliku zahvaliti se mom prijatelju Vladi Migriću na nesebičnim i iznimno korisnim savjetima vezanim uz Roland VAD 504 i uz Superior Drummer 3. Također, hvala Alexu Pužaru koji mi je omogućio da isprobam njegov sjajni Rolad VAD 506 prije nego sam se odlučio za kupnju. Za kraj, posebno hvala Robertu Modlicu iz Music Centra na izvrsnoj usluzi!

Ukoliko vas zanima išta vezano uz Roland VAD, ili uz Superior Drummer, nemojte se ustručavati – napišite komentar ispod ove objave, a ja ću se potruditi odgovoriti u što kraćem roku 👍


Napomena: postoji mogućnost da ćeš ispod uočiti plaćeni oglas. Ako želiš pomoći uredniku da pokrije troškove svog vremena za održavanje ovog bloga, klikni na oglas ispod. Tebi lako i besplatno, a meni koristi. Win win situacija. 🙂

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.