3 Comments

 1. Boris Dinic December 30, 2018 at 6:00 am . Reply

  Hteo sam da dodelim komentar jer sam i sam bubnjar još od sredine devedesetih. Imam 36 god. Imam mnoga iskustva na binama ali bitno je i ono koje imam sa uličnih svirki u Beogradu. Moj drugar Dimitrije je danas saksofonista i docent u Dortmundu, Nemačka na jazz odseku. Nama dvojici je u jednom periodu, uz Duleta, takođe saksofonistu kao što je i Dimitrije, bilo moguće na stotine nastupa na beogradskim ulicama, a bend je nekad bio i daleko brojniji. Namerno govorim o uličnoj svirci kao često izrazu same bede u muzičara, a koji je toliko možda i više iznad bilo kakvih klupskih i nastupa na velikim binama, koje takođe imam. Ipak, svaki vid nastupa za bubnjem, po meni, jeste lepa i dobra prilika da se to nešto jako lepo kao živi nastup i iskaže. Ali. meni je i za osudu, pa moram takođe i to naglasiti, kako i koliko lako u muzičkom poslu rade tzv. “veze” i prolaze lako tipovi, koji idu na mišiće i koji su skloni kompromitovanju, što je ovde malo pominjanje delića čitave jedne priče iz nekakve moguće knjige koja se o tom problemu može ispisati. Hvala!

  1. Saša Petković December 30, 2018 at 1:00 pm . Reply

   Boris, hvala na komentaru. Meni je kod muzike najljepše upravo to što ima mjesta za sve. Ovo o čemu pišeš, o vezama u muzičkom poslu: ja nisam na visokom/ profi nivou bavljenja da uopće komentiram, moj je fah prvenstveno klupska svirka. Kod nas postoje “veze” u kontekstu velikih nastupa i A-liga ugovora, ali s time se ne petljam, a ni ne želim. U načelu, da se želim baviti muzikom na toj razini, u startu bih morao vršiti kompromise, a to ne želim. Muzika je meni strast i “ispušni ventil”. No, sigurno je da problematika o kojoj pišeš postoji i da bi se time trebalo pozabaviti u nekoj drugoj temi. 🙂 Sve najbolje u 2019. ti želim!

   1. Boris Dinic January 28, 2019 at 11:09 am . Reply

    Hvala i svako dobro i vama! Upravo sam i hteo da naglasim, čitajući još jednom naš kraći dijalog kapiram, da ta sloboda, u svemu ne samo muzici, je verovatno jedna od najbitnijh stvari i presudna za pun smisao sviranja. Pogotovo u umetnosti pustiti čoveka da radi što voli i hoće, a na bini to iskazati nije lako, je jako bitno. Zato otuda, iako mi tema pri kraju malo maši, moja potreba da izrazim i ono drugo na kraju rečeno da je velika šteta u principu ta nečasna i nepoštena borba zarad uspeha, a što i jeste moja poenta – koja se toliko često odvija na velikim binama, scenama… Puno hvala na odgovoru! 🙂 Velika podrška za ovakve sajtove, da ih je više!

Post Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.